Kuvituskuva, kuva: iStock.com / wmaster890

Monet lapsiperheet ovat huomanneet, että Suomi on ihan oikeasti pitkä maa. Kotimaanmatkailu tarkoittaa usein pitkiä siirtymiä autolla. Etenkin lasten kanssa matkan pituus tuo lisähaastetta. Miten keksiä tekemistä pitkälle automatkalle?

Tiedämme, että välillä on vaikeaa pitää huolta lasten perustarpeista ja viihdytyksestä samalla kun yrittää ohjata pesueensa turvallisesti perille. Tämän artikkelin kuuden vinkin avulla pitkä automatka lasten kanssa on jatkossa stressittömämpi ja helpompi kaikille osapuolille.

1. Aktiivista taukotekemistä

Pitkä automatka lasten kanssa kannattaa suunnitella ja tehdä niin, että pitää taukoja vähintään parin tunnin välein. Tauoilla kannattaa syömisen ja wc-käyntien lisäksi hieman liikkua ja mahdollisuuksien mukaan ulkoilla. Jos huoltoasemalla on leikkialue ulkona, piipahtakaa siinä. Mitä enemmän lapset saavat purettua energiaa pysähdyksen aikana sitä paremmin he jaksavat taas istua autossa.

Voit ottaa mukaan autoon esimerkiksi katuliidut tai saippuakuplat, joiden avulla tauko jopa suljetun huoltoaseman asvaltoidulla pihalla muuttuu virkistäväksi leikkihetkeksi. Talvella voit kokeilla ottaa mukaan liukurit. Ehkä parkkipaikan kulmalla on iso lumivuori ja muutaman mäen jälkeen matka taittuu taas paremmin.

2. Yllättävää viihdykettä

Aloita matka ilman viihdykkeitä. Lapset voivat viihtyä pitkäänkin maisemia tuijotellen ja jutellen. Anna tekemistä lapsille vasta, kun lapsilla alkaa olla jo todella tylsää. Lapsille on yllättävän helppo keksiä tekemistä pitkälle automatkalle.

Yksi lapsiperheiden kestovinkeistä on pakata matkalle mukaan jotain uutta ja yllättävää. Osta vaikkapa kirpputorilta muutama uusi pienikokoinen lelu ja ota ne esille pahimman matkaväsymyksen yllättäessä.

Muita toimivia viihdykkeitä matkalle ovat esimerkiksi puuhakirjat ja tarrat. Osta matkalle mukaan uusi puuhavihko ja pidä se piilossa niin pitkään kuin pystyt. Näin sinulla on oiva valttikortti tiukan paikan tullen. Lapset voivat viihtyä hyvin myös äänikirjojen tai musiikin parissa. Kun valikoimassa on muutamia erilaisia tekemisiä ja niitä vaihtelee aika ajoin, matka kulkee joutuisammin eteenpäin.

3. Varaudu yllättäviin tilanteisiin

Pillimehut paidan etumuksella, yllättävä matkapahoinvointi, nenäverenvuoto kesken matkan. Pitkä automatka lasten kanssa tuo lähes varmasti mukanaan yllättäviä tilanteita. Pakkaa helposti saataville selviytymispakkaus. Se voi olla esimerkiksi kirkkaanvärinen kangaskassi takakontin päällimäisenä.

Selviytymiskassista tulisi löytyä vaihtovaatteet ainakin lapsille, käsidesiä, kosteuspyyhkeitä ja vesipullo puhdistautumiseen. Kun yllättävä tilanne sattuu, sinun ei tarvitse etsiä takakontin pohjimmaisesta laukusta vaihtovaatekertaa.

4. Matka on määränpää

Voisiko matka olla yhtä tärkeä kuin määränpää? Käytä karttasovelluksia ja etsi matkan varrelta pieniä vierailukohteita. Googlen karttapalveluun on merkitty esimerkiksi leikkipuistoja, kummallisen muotoisia kiviä ja muuta mielenkiintoista. Jos pidätte museoista, katso etukäteen museokortin sivuilta museot matkanne varrelta. Voitte miettiä myös aktiviteetteja matkan varrelle. Matkan varrelta voi löytyä esimerkiksi uimaranta, lintutorni tai lyhyt ulkoilureitti.

Kaikkea ei tarvitse suunnitella etukäteen. Tienvarrella saattaa olla kylttejä esimerkiksi muistomerkeistä tai muista vierailukohteista. Sopikaa jo etukäteen, että kun tienvarressa mainostetaan kotieläinpihaa tai kahvilaa, niin pysähdytään. Näin mielenkiintoisten paikkojen ohi ei ajeta aikailun vuoksi, vaan kyltin nähdessään kuski voi napsauttaa vilkun päälle ja kurvata pihaan.

5. Ravitsevat eväät

Pakkaa mukaan monipuolisesti eväitä. Pakkaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jos sattuu jotain odottamatonta ja matka venähtää on hyvä olla varautunut. Lisäksi ruoka lohduttaa niin aikuisia kuin lapsiakin. Suunnittele eväät niin, että matkalta ylijääneet eväät voidaan syödä reissukohteessa. Jos eväät on tarkoitus syödä autossa, kannattaa suunnitella mahdollisimman vähän sotkevia eväitä.

Tee valmiita voileipiä, pilko kasviksia ja hedelmiä rasioihin ja keitä vaikka muutama kananmuna matkalle mukaan. Muista myös kaupan valmiit eväät: rusinoita, pillimehuja, smoothiepusseja ynnä muuta säilyvää on helppo varata mukaan.

6. Unet autossa

Pohdi, onnistuisiko osa matkasta sijoittaa lapsen uniaikaan. Päiväuni-ikäisen lapsen kanssa voi olla hyvä idea lähteä matkaan pari tuntia ennen päiväuniaikaa. Kun lapsi alkaa tylsistyä, onkin jo unien aika. Unien jälkeen matkaa ei välttämättä ole enää paljon jäljellä.

Jos matka on kovin pitkä, voit ajaa osan matkasta lapsen yöunien aikana. Näin matka voi edetä paljon vähemmillä pysähdyksillä. Voit esimerkiksi pakata auton edellisenä iltana valmiiksi ja nostaa nukkuvan lapsen autoon klo 5 aamulla. Hyvällä tuurilla matkaa ehtii kulua useamman tunnin verran ennen kuin lapsi herää ja on aika pysähtyä ja nauttia aamupalaa.

Jos taas itse ajat mieluummin illalla, voit ajoittaa saapumisen yömyöhään. Kun on aika pysähtyä iltapalalle, tehdään samalla iltapesut huoltoaseman wc-tiloissa. Matkan jatkuessa lapsi voi aloittaa yöunet autossa. Perillä nukkuva lapsi nostetaan autosta sänkyyn.

Nauti matkasta – asenne ratkaisee

Vaikka matkustaminen pienten ja isompienkin lasten kanssa on joskus voimia vievää, se on silti hurjan antoisaa. Omalla asenteella voi tehdä paljon. Olette joka tapauksessa auton seinien sisällä tuntikausia, joten kannattaa pyrkiä tekemään ajasta mukavaa kaikille. Yhteisen ajan autossa voi ajatella myös perheen keskeisenä laatuaikana. Ainakaan kukaan ei pääse karkaamaan minnekään.

Muista pitää mielesi avoimena ja nauti matkasta lasten kanssa. Matkustaminen tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia luoda muistoja ja viettää aikaa yhdessä perheenä!

Artikkelin kirjoittaja: nimimerkki Mutkaton Matka