Retkeily

Lähde retkeilemään – Näe, koe ja virkisty luonnossa retkeillen

Suomesta löytyy valtava määrä upeita ja elämyksellisiä retkeilykohteita. Kotimaasta löytyy erilaisia kansallispuistoja, metsiä, luontopolkuja ja monia muita retkeilykohteita. Retkeily on loistava tapa nauttia luonnosta. Retkeilykohteita löytyy monipuolisesesti koko maasta etelästä pohjoiseen. Sopiva retkeilykohde löytyy varmasti riippumatta siitä haluatko tehdä lyhyen päiväretken tai monen päivän vaelluksen.

Kansallispuistot

Luonnossa liikkuminen rentouttaa

Arjen kiireet ja stressi unohtuvat helposti ja nopeasti, kun suuntaa retkelle tai vaellukselle kohti kaunista Suomalaista luontoa. Luonnossa mieli lepää ja ihminen rauhoittuu. Meiltä löytyy kotimaasta upeita ja monipuolisia luontokohteita joissa voi harrastaa monenlaista erilaista luonnossa liikkumista.

Luonnossa liikkumiseen voi yhdistää useita erilaisia ulkoilma-aktiviteetteja kuten esimerkiksi patikointia, pyöräilyä, avovesiuintia, valokuvausta, leiriytymistä, ratsastusta, veneilyä, kalastusta, metsästystä, sienien ja marjojen keräilyä ja niin edelleen (Lähde: https://www.luontoon.fi/aktiviteetit).

Kansallispuistot

Suomesta löytyy nykyisellään jo 40 kansallispuistoa. Kansallispuistot jakautuvat sijainniltaan monipuolisesti Etelästä Pohjoiseen ja Idästä Länteen. Kansallispuistot ovat suojeltuja alueita, joiden tarkoituksena on suojella ja vaalia luonnon monimuotoisuutta ja tarjota ihmisille helposti saavutetava mahdollisuus nauttia ja tutustua luontoon.

Kansallispuistoihin on tehty erilaisia reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja, sekä niistä löytyy myös yöpymiseen tarkoitettuja telttailualueita ja myös yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia, kuten laavuja ja autiotupia. Tutustu aina huolella etukäteen retkikohteeseesi. Kansallispuistoista löytyy erittäin hyvin tietoa kansallispuiston omilta sivuilta. Katso Suomen kansallispuistot kartalla ja niiden tarkemmat tiedot.

Luontokeskukset

Matkailukohteen ympäröivään luontoon tutustuminen kannattaa aloittaa paikallisesta luontokeskuksesta. Luontokeskuset ovat monipuolisia käyntikohteita luonnosta ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneelle. Paikallisessa luontokeskuksessa esitellään ympäröivää luontoa. Tutustu tarkemmin eri puolilla sijaitseviin luontokeskuksiin ja niiden omiin esitetlysivuihin.

Laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot

Löydä laatutarkastetut vuokramökit ja loma-asunnot Suomen kattavimmasta valikoimasta.

Luontoelämyksiä kotimaanmatkalla

Suomesta ja Suomen luonnosta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa erilaisista ulkoilma-aktiviteeteista kiinnostuneille ihmisille. Omaan kotimaanmatkaan kannattaakin aika-ajoin ottaa mukaan myös erilaisia luontokohteita, joista on mukava nauttia joko yhdessä perheen tai kaveriporukan kanssa tai käydä piipahtamassa ihan vain yksin. Moniin eri luontokohteisiin voi helposti ja sujuvasti käydä tutustumassa ihan vain päiväretkenä tai jos haluaa niin pidemmällä vaelluksella.

Käynnin luontokeskuksessa voi upottaa melkein matkan kuin matkan ohjelmaan, jos kohde on sopivasti matkan varrella ja ainahan luontokohteeseen voi ja kannattaakin lähteä tutustumaan ajan kanssa ja varta vasten. Pidemmällä vaelluksella majoitus tapahtuu toki usein teltassa, laavulla, tai autiotuvalla, mutta varsinkin lyhyisiin päiväretkiin muun matkailun yhteydessä kannattaa harkita vaikka mökin vuokraamista lähistöltä. Vuokramökkejä löytyy helposti ja monipuolisesti *Lomarengas.fi-palvelun kautta.

Juhannus 2023

Juhannus, odotettu keskikesän juhla on täällä taas. Tänä vuonna juhannusaatto on perjantaina 23.6.2023. Lue vinkit juhannuksen viettoon.

Talviloma 2023

Vuonna 2023 koululaisilla talviloma on viikot 8-10. Katso tarkempi talviloman ajankohta vuonna 2023, lue vinkit sujuvaan lomailuun ja varaa talivloman majoitus ajoissa.

Pääsiäisloma 2023

Vuonna 2023 pääsiäistä vietetään viikolla 14, eli pitkäperjantain 7.4.2023 ja toisen pääsiäispäivän 10.4.2023 välisenä aikana. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä sitä vietetään kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Juhannus 2022

Juhannus on keskikesän juhla ja ennen kaikkea yöttömän yön juhla, johon liittyy monia perinteitä ja jopa taianomaisuutta. Juhannusaattoa vietetään perjantaina 24.6.2022 ja juhannuspäivää lauantaina 25.6.2022.

Pääsiäisloma 2022

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain, mikä johtuu siitä että pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Vuonna 2022 pääsiäisen ajankohta on 15.4.–18.4.2022.

Talviloma vai hiihtoloma?

Talviloma vai hiihtoloma? Kumpi onkaan se oikea muoto tästä keväisestä lomasta lumen keskellä. Vuonna 2022 koululaisilla talviloma on viikot 8-10.

Irtiotto arjesta – Pidä miniloma Suomessa

Oletko loman tarpeessa? Tee irtiotto arjesta ja toteuta parin päivän miniloma Suomessa. Jos pystyt, niin ota yksi ekstra päivä vapaaksi ja pidä esimerkiksi pitkä vapaa viikonloppu.

Uusivuosi ja majoitus

Uusi vuosi 2022 on jo kulman takana. Joulun jälkeen ei mene montaakaan päivää kun päästään juhlistamaan vuoden 2021 päättymistä ja uuden vuoden 2022 alkamista. Monelle uusivuosi on todella tärkeä juhla, koska se aloittaa uuden vuoden ja on hyvä syy juhlia.

Viime hetken joululahjat pukin konttiin

Jäikö joululahjan keksiminen ja ostaminen taas kerran viime tinkaan? Ei hätää! Kuten ei ole ennenkään ollut. Maailma ja internet on täynnä toinen toistaan parempia ja osa ei niin hyviä viime hetken joululahjaideoita. Riittää kun tiedät mistä lahjansaaja noin suurin piirtein pitää ja mieluisat viime hetken joululahjat löytyvät lähes takuuvarmasti.

Varaa talviloma ja majoitus ajoissa

Talvilomalle mielivän kannattaa aloittaa matkan suunnittelu hyvissä ajoin, tai siis oikeastaan heti. Etenkin majoitus kannattaa varata ajoissa. Parhaat ja edullisimmat lomakohteet ja suosituimmat majoituspaikat varataan hyvissä ajoin. Joskus jopa ennen edellisen kauden loppua.

Lue lisää kotimaisista retkeily- ja luontokohteista

  • Kansallispuistot Suomessa, katso kansallispuistot kartalla
  • Retkipaikka.fi – Monipuolinen retkeily-aiheinen sivusto, joka esittelee erilaisia retkeilykohteita ja retkeilyä
  • Luontoon.fi – Metsähallituksen Luontopalvelujen virallinen verkkosivusto
  • Retkeilyn ABC – Luontoon.fi sivustolta löytyvä opas retkeilyyn, josta löytyy paljon hyviä vinkkejä retkeilyyn
  • Retkikartta.fi – Monipuolinen karttapalvelu, josta löytyy helposti Metsähallituksen retkeilyyn sopivia kohteita ja palveluita