Retkeily

Näe, koe ja virkisty luonnossa retkeillen

Suomesta löytyy valtava määrä upeita ja elämyksellisiä retkeilykohteita. Kotimaasta löytyy erilaisia kansallispuistoja, metsiä, luontopolkuja ja monia muita retkeilykohteita. Retkeily on loistava tapa nauttia luonnosta. Retkeilykohteita löytyy monipuolisesesti koko maasta etelästä pohjoiseen. Sopiva retkeilykohde löytyy varmasti riippumatta siitä haluatko tehdä lyhyen päiväretken tai monen päivän vaelluksen.

Luonnossa liikkuminen rentouttaa

Arjen kiireet ja stressi unohtuvat helposti ja nopeasti, kun suuntaa retkelle tai vaellukselle kohti kaunista Suomalaista luontoa. Luonnossa mieli lepää ja ihminen rauhoittuu. Meiltä löytyy kotimaasta upeita ja monipuolisia luontokohteita joissa voi harrastaa monenlaista erilaista luonnossa liikkumista.

Luonnossa liikkumiseen voi yhdistää useita erilaisia ulkoilma-aktiviteetteja kuten esimerkiksi patikointia, pyöräilyä, avovesiuintia, valokuvausta, leiriytymistä, ratsastusta, veneilyä, kalastusta, metsästystä, sienien ja marjojen keräilyä ja niin edelleen (Lähde: https://www.luontoon.fi/aktiviteetit).

Kansallispuistot

Suomesta löytyy nykyisellään jo 40 kansallispuistoa. Kansallispuistot jakautuvat sijainniltaan monipuolisesti Etelästä Pohjoiseen ja Idästä Länteen. Kansallispuistot ovat suojeltuja alueita, joiden tarkoituksena on suojella ja vaalia luonnon monimuotoisuutta ja tarjota ihmisille helposti saavutetava mahdollisuus nauttia ja tutustua luontoon.

Kansallispuistoihin on tehty erilaisia reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja, sekä niistä löytyy myös yöpymiseen tarkoitettuja telttailualueita ja myös yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia, kuten laavuja ja autiotupia. Tutustu aina huolella etukäteen retkikohteeseesi. Kansallispuistoista löytyy erittäin hyvin tietoa kansallispuiston omilta sivuilta. Katso Suomen kansallispuistot kartalla ja niiden tarkemmat tiedot.

Luontokeskukset

Matkailukohteen ympäröivään luontoon tutustuminen kannattaa aloittaa paikallisesta luontokeskuksesta. Luontokeskuset ovat monipuolisia käyntikohteita luonnosta ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneelle. Paikallisessa luontokeskuksessa esitellään ympäröivää luontoa. Tutustu tarkemmin eri puolilla sijaitseviin luontokeskuksiin ja niiden omiin esitetlysivuihin.

Luontoelämyksiä kotimaanmatkalla

Suomesta ja Suomen luonnosta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa erilaisista ulkoilma-aktiviteeteista kiinnostuneille ihmisille. Omaan kotimaanmatkaan kannattaakin aika-ajoin ottaa mukaan myös erilaisia luontokohteita, joista on mukava nauttia joko yhdessä perheen tai kaveriporukan kanssa tai käydä piipahtamassa ihan vain yksin. Moniin eri luontokohteisiin voi helposti ja sujuvasti käydä tutustumassa ihan vain päiväretkenä tai jos haluaa niin pidemmällä vaelluksella.

Käynnin luontokeskuksessa voi upottaa melkein matkan kuin matkan ohjelmaan, jos kohde on sopivasti matkan varrella ja ainahan luontokohteeseen voi ja kannattaakin lähteä tutustumaan ajan kanssa ja varta vasten. Pidemmällä vaelluksella majoitus tapahtuu toki usein teltassa, laavulla, tai autiotuvalla, mutta varsinkin lyhyisiin päiväretkiin muun matkailun yhteydessä kannattaa harkita vaikka mökin vuokraamista lähistöltä. Vuokramökkejä löytyy helposti ja monipuolisesti *Lomarengas.fi-palvelun kautta.

Teerivaaran kierros, Syötteen kansallispuisto, Pudasjärvi

Teerivaaran kierros on loistava kohde päiväretkelle Teerivaaran kierros on tunnelmallinen ja lyhyehkö retkeilyreitti Syötteen kansallispuistossa. Kansallispuisto sijaitsee Pudasjärvellä Syötteen laskettelukeskuksen tuntumassa, Lapin maakunnan eteläosissa Pudasjärven,...

Lue lisää kotimaisista retkeily- ja luontokohteista

  • Kansallispuistot Suomessa, katso kansallispuistot kartalla
  • Retkipaikka.fi – Monipuolinen retkeily-aiheinen sivusto, joka esittelee erilaisia retkeilykohteita ja retkeilyä
  • Luontoon.fi – Metsähallituksen Luontopalvelujen virallinen verkkosivusto
  • Retkeilyn ABC – Luontoon.fi sivustolta löytyvä opas retkeilyyn, josta löytyy paljon hyviä vinkkejä retkeilyyn
  • Retkikartta.fi – Monipuolinen karttapalvelu, josta löytyy helposti Metsähallituksen retkeilyyn sopivia kohteita ja palveluita