Museot Suomessa

Tutustu historiaan ja kulttuuriperintöön kotimaassa

Museoiden yksi päätehtävistä on säilyttää ja myös esitellä kulttuuriperintöä. Ne ovat loistavia matkailukohteita, sillä niissä pääsee tutustumaan lähiseutujen ja paikalliseen kulttuuriin ja historiaan. Museoissa on sekä pysyviä, että vaihtuvia näyttelyitä.

Nähtävää ja koettavaa riittää

Suomessa on yli tuhat museota (Wikipedia, Suomen museot), joten valinnan varaa löytyy varmasti moneen makuun. Tässä on listattuna vain muutama sivustolla esiteltyjä museoita, sekä muutamia vinkkejä museoiden sivustoille.

Museot.fi -sivustolta löydät kattavasti tietoa erilaisista museoista, joita kotimaasta löytyy. Niitä kannattaa käydä katsomassa jo etukäteen kotimaanmatkaa suunniteltaessa. Tuttujenkin reittien varrelta saattaa löytyä yllättäviä ja mielenkiintoisia näkemisen arvoisia museoita.

Museoissa on huomattavasti huokeampaa käydä ja vaikka vain ohimennen piipahtaa, kun taskusta löytyy museokortti ja museokäyntien maksu on näin osittain tai kokonaan valmiiksi maksettu. Jos matkailet kotimaassa enemmän ja tykkäät käydä museissa, niin säästöä kertyy varmasti. Kannattaa katsoa Museokortin museot kartalla ja tarkistaa löytyykö seuraavan kohteesi reitinvarrelta uusia kiinnostavia kohteita.

Museokortti

Museokortin hankkiminen kannattaa! Museokortti on edullinen, ”vuoden mittainen kulttuurimatka”, jolla pääset noin 300 museoon ympäri maata. Lue lisää Museokortista ja sen eduista.

Museo
Suomen Ilmavoimamuseo, Tikkakoski

Suomen Ilmavoimamuseo, Tikkakoski

Suomen Ilmavoimamuseo esittelee Suomen ilmailun historiaa sen alkuajoista asti aina nykypäivään saakka. Museon pääpaino on sotilasilmailussa ja siellä on esillä runsaasti eri aikakauden sotilaslentokoneita tarvikkeineen. Museossa on esitelty eri aikakausien koneita ja niihin liittyviä tarinoita todella monipuolisesti.

Museo
Suomen vapaa-ajankalastusmuseo, Asikkala

Suomen vapaa-ajankalastusmuseo, Asikkala

Suomen vapaa-ajankalastusmuseo sijaitsee Asikkalan kunnassa Päijät-Hämeessä aivan Vääksyn kanavan tuntumassa. Vapaa-ajankalastusmuseosta löytyy laaja näyttely erilaisia vapaa-ajankalastusvälineitä ja -tapoja historiasta ja nykypäivään, sekä paljon tietoa vapaa-ajankalastuksen historiasta ja kehityksestä nykymuotoonsa sekä esittelyjä useista erilaisista kalastusvälineiden valmistajista.

Museo
Mekaanisen Musiikin ”Museo”, Varkaus

Mekaanisen Musiikin ”Museo”, Varkaus

Mekaanisen Musiikin Museo on yksityinen Varkaudessa sijaitseva museo, joka on jotain aivan muuta kuin perinteinen museo. Museoon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla ja syystäkin, sillä nämä upeat kokoelmat erilaisia soittimia on tehty kuultavaksi. Mekaanisen Musiikin Museo on toki täynnä erilaisia mekaanisia posetiiveja ja muita mielenkiintoisia ja uskomattomia automaattisoittimia, mutta erityisesti opastetun kierroksen opas saa nämä soittimet ja niiden tarinat heräämään eloon.

Museo
Juhani Ahon museo, Iisalmi

Juhani Ahon museo, Iisalmi

Juhani Ahon museo sijaitsee Iisalmessa Mansikkaniemessä Koljonvirran kupeessa. Juhani Ahon museo on historiallinen pappilamiljöö, josta löytyy runsaasti erilaista kansalliskirjailijamme esineistöä mm. Juhani Aholle kuulunut kirjoituskone.

Etkö löytänyt mieleistä kohdetta?

Kotimaasta löytyy runsaasti erilaisia matkailukohteita moneen eri makuun. Jos näisät esitellyistä museoista ei vielä löytynyt sinua kiinnostavaa matkailukohdetta niin katso myös muut sivustolla esitellyt kotimaan matkailukohteet.