Kotimaanmatkailu

Matkailu avartaa, myös kotimaassa

Suomesta löytyy valtava määrä käymisen arvoisia matkailukohteita, joista moni saattaa olla monelle vielä aika tuntemattomia tai ainakin sellaisia joissa ei ole vielä tullut käytyä. Kotimaan matkailu alkaa läheltä ja voi suuntauta mihin päin maata tahansa. Tälle sivustolle kootaan ideoita ja vinkkejä unohtumattoman kotimaanmatkan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Uusia elämyksiä ja kokemuksia kotimaassa

Kotimaanmatkailu tarjoaa lukemattomia elämyksiä ja kokemuksia Suomen rajojen sisäpuolella, jotka jäävät helposti kotimaanmatkaa suunniteltaessa vähemmälle huomiolle, varsinkin jos mennään jo valmiiksi tuttuja reittejä. Ulkomaanmatkat, erityisesti Etelän auringon alle houkuttelevat varmasti enemmän erityisesti pitkän ja pimeän syksyn ja kylmän talven jälkeen. Ulkomaille on yhtä helppoa ja monesti jopa edullisempaa matkustaa kuin kotimaahan vastaavaksi ajaksi. Varsinkin ulkomailla monia houkuttelee erilainen, uusi kulttuuri, ruoka, sekä sellaiset elämykset ja kokemukset joita ei sellaisenaan voisi kokea täällä kotimaassa. Mutta miksi sitten kannattaa matkailla kotimaassa?

Kotimaasta löytyy erittäin iso liuta erilaisia matkailukohteita ja kotimaisia elämyksiä, joita varmasti monella meistä on vielä kokematta ja näkemättä. Miksi siis lähteä lähteä loman koittaessa joka kerta merta edemmäs kalaan? Suomi on täynnä upeita ja yllätyksellisiä matkailukohteita, joihin kannattaa tutustua ajan kanssa. Kotimaanmatkailu kannattaa myös siksi, että se opettaa ja avartaa meidän omasta kulttuurista ja historiasta sekä tietysti näyttää mitä kaikkea meidän hienosta kotimaasta oikein voikaan löytää.

Kotimaanmatkailu on usein myös ilmastoystävällisempää kuin ulkomaanmatkailu, ainakin kaukomatkailuun verrattuna. Lisäksi kotimaanmatkailuun käytetty euro jää paljon todennäköisemmin Suomeen kiertämään ja näin hydöyttämään meidän omaa BKT:tä, paikallisia palveluntarjoajia ja paikallista työvoimaa ja kotimaassa kulutettu matkailueuro lisää yleisesti hyvinvointia täällä kotimaassa.

Tämän sivusto on tehty sitä silmällä pitäen, jotta sinä voisit saada uusia ideoita, ajatuksia ja inspiraatiota matkailuun kotimaassa. Tervetuloa! Halutessasi voit aloittaa tutustumalla erilaisiin kotimaanmatkailukohteisiin.

Matkailua tavanomaisen elinpiirin ulkopuolella

Kotimaanmatkailun voi varmasti määritellä monella tavalla, mutta yhteistä määritelmille on se, että kotimaanmatkailussa matkailu kohdistuu nimenomaan kotimaahan. Tämän sivuston tapauksessa puhutaan siis matkailusta Suomen rajojen sisäpuolella.

Tilastokesus määrittelee kotimaanmatkailun osuvasti matkailuksi oman tavanomaisen elinpiirin ulkopuolelle suuntautuvaksi matkustamiseksi tähän tapaan: ”Kotimaanmatkailu (domestic tourism) on toimintaa, jossa ihmiset matkustavat omassa asuinmaassaan, mutta tavanomaisen elinpiirinsä ulkopuolella olevaan paikkaan ja oleskelevat siellä yhtäjaksoisesti korkeintaan yhden vuoden ajan (12 kuukautta) vapaa-ajanvieton, liikematkan tai muussa tarkoituksessa.” (Tilastokeskus, https://www.stat.fi/meta/kas/kotimmatkailu.html, 12.11.2018)

Miksi valita kotimaa matkakohteeksi?

  • Kotimaanmatkailu on ekologista ja kestävää.
  • Matkustusetäisyydet ovat verrattaen lyhyet, eikä joka paikkaan tarvitse aina lentää tai muuten matkustaa pitkiä matkoja, toki Suomi on pitkä maa ja päästä päähän matkustettaessa kilometrejä kertyy väkisinkin.
  • Kotimaassa kulutettu matkailueuro hyödyttää kotimaisia toimijoita – tulot ja kaikkien rakastamat verot jäävät osittain tai jopa kokonaan Suomeen hyödyttämään myös sinua mikäli täällä asut.
  • Kotimaa on täynnä jännittäviä ja mielenkiintoisia kohteita, kun annat niille mahdollisuuden yllättää sinut positiivisesti.
  • Aurinko hellii etelässä lämpimämmin, vuoristot kohoavat Keski-Euroopassa korkeammalle, mutta meillä on kuitenkin omat räntäsateemme juhannuksena ja mustat joulut, menneen kesän 2018 helleaallosta puhumattakaan, otetaan siitä kaikki ilo irti mitä meillä jo on ja nautitaan kun paikallinen sää näyttää parhaat puolensa.
  • Etäisyydet ovat oikeastaan aika lyhyitä, jos on pakko mennä kauemmas niin pääseehän sitä kotimaassakin lentämällä pääkaupunkiseudulta vaikka Lappiin lumille ja Pohjoisen monipuolisiin hiihtokeskuksiin.

100 syytä matkailla Suomessa -kampanja esittelee kattavasti erilaisia matkailukohteita kotimaassa ja antaa paljon ideoita erilaisista matkailukohteista lähellä ja hieman kauempanakin. Sivustoon kannattaa ehdottomasti katsoa ja tutustua ajan kanssa ja tarkistaa mitä mielenkiintoista löytyy läheltä tai matkan varrelta minne ikinä oletkin menossa.

Löydä edullinen majoitus matkailukohteesi läheltä

Oletko jo päättänyt mihin seuraavaksi suuntaat, mutta majoitus uupuu vielä. *Lomarengas on kätevä palvelu, jonka kautta on helppo varata kotimaahan suuntautuvan matkan majoitus edullisesti.

Lue lisää kotimaanmatkailusta