Kuvituskuva, kuva: Toimitus

Kevään tullen monet suomalaiset kaipaavat luontoon ja retkeilemään, ja mikä olisikaan parempi tapa kokea Suomen upea luonto kuin vierailemalla kansallispuistoissa? Retkeily kansallispuistossa antaa mahdollisuuden nähdä ja kokea upeita luontoelämyksiä. Esimerkiksi Nuuksion, Repoveden ja Oulangan kansallispuistot tarjoavat retkeilijöille monipuolisia elämyksiä ja unohtumattomia hetkiä luonnonhelmassa.

Nuuksio – Lähiluontoa pääkaupungin kupeessa

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee vain hieman reilun 30 kilometrin päässä Helsingin keskustasta, mikä tekee siitä helposti saavutettavan retkikohteen pääkaupunkiseudun asukkaille ja myös pääkaupunkiseudulla vieraileville matkailijoille.

Nuuksio hurmaa kävijänsä vaihtelevalla maastolla, johon kuuluvat metsät, kalliot, järvet ja suoalueet. Puiston laajoilla reitistöillä voi patikoida, pyöräillä, kiipeillä ja talvisin hiihtää tai lumikenkäillä. Tunnelmallisia tulipaikkoja löytyy ympäri aluetta, joten eväiden nauttiminen nuotion äärellä on ehdoton retkeilyn kohokohta.

Repovesi – Kallioiden ja järvien maisemaa

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mikkelin välissä, tarjoten upeita maisemia kallioiden, järvien ja metsien ympäröimänä. Puisto tunnetaan erityisesti jylhistä kallioistaan ja monista näköalapaikoistaan, jotka tarjoavat upeat maisemat yli järvien ja metsien.

Repoveden reitistöt sopivat niin päiväretkeilijöille kuin pidemmille vaelluksillekin, ja alueen monipuoliset palvelut mahdollistavat myös yön yli retkeilyn ja leiriytymisen.

Oulanka – Jylhää erämaaluontoa ja koskien kohinaa

Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamon ja Sallan kuntien alueella ja se tarjoaa kävijöille upeita maisemia Pohjois-Suomen erämaaluonnosta. Puisto on erityisen tunnettu kuohuvista koskistaan, kuten Kiutakönkäästä ja Myllykoskesta, jotka houkuttelevat niin koskenlaskijoita kuin upeiden maisemien ihailijoitakin.

Oulangan reitistöt tarjoavat mahdollisuuksia niin lyhyille kävelylenkeille kuin vaativammillekin patikkaretkille, ja alueen luontokeskus tarjoaa tietoa alueen eläimistä, kasveista ja historiasta.

Retkeilijän tärkeät varusteet

Ennen retkeä on tärkeää varmistaa, että mukana on kaikki tarvittavat varusteet. Retkeily on monelta osin taito- ja varustelaji. Retkellä voit joutua turvautumaan vain siihen mitä sinulla on mukana tai mitä luonnosta löydät. Tässä on listattuna muutamia retkeilijän tärkeitä varusteita. Huom. lista ei missään nimessä ole kaiken kattava. Ota etukäteen huolella selvää mitä kaikkea tarvitset mukaan juuri sinun retkellesi.

Roskapussi – Taskussa kulkeva roskapussi mahdollistaa helposti yhden velvollisuuden täyttämisen, eli omien roskien pois viemisen luonnosta. Ota tavaksi viedä luonnosta pois omien roskien lisäksi pari muutakin näkemääsi roskaa.

Retkeilykengät – Laadukkaat ja mukavat kengät, jotka sopivat alueen maastoon ja sääolosuhteisiin.

Reppu tai rinkka – Riittävän tilava reppu tai rinkka, johon mahtuvat eväät, juomat, vaatteet ja muut tarvikkeet tarpeen mukaan.

Vedenpitävät vaatteet – Säänmukaiset ja vedenpitävät vaatteet, jotka pitävät sinut kuivana ja lämpimänä.

Ensiapupakkaus – Pieni ensiapupakkaus, josta löytyy perustarvikkeita haavojen hoitoon ja hätätilanteiden varalle.

Retkikeitin – Kevyt ja kannettava retkikeitin, jolla voit valmistaa ruokaa ja kuumia juomia retken aikana. Katso *opas retkikeittimen valintaan.

Kompassi ja kartta – Navigointivälineet, jotka auttavat sinua suunnistamaan maastossa. Kännykästä tai GPS-laitteesta voi loppua akku ja kartta voi lentää tuulen mukana. Molempi parempi, pakkaa mukaan perinteiset välineet vaikka käyttäisiktin jotain sähkövekotinta.

Taskulamppu tai otsalamppu – Valaisin, joka auttaa sinua näkemään pimeässä ja valaisemaan tietäsi.

Hygieniatarvikkeet ja hyönteiskarkote – Omat hygieniatarvikkeet ja lääkkeet pitää tietenkin olla mukana. Hyönteiskarkoteella voi yrittää suojautua hyönteisten puremilta ja pistoilta.

Puukko ja tulentekovälineet – Hyvä ja terävä puukko toimii monessa asiassa tarpeellisena työkaluna ja toimivat tulentekovälineet helpottavat tulien tekemistä tarpeen mukaan. Fiksu pakkaa mukaan myös toisenlaiset tulentekoväineet, jos ne ensimmäiset ei jostain syystä toimisikaan.

Katso *vinkit retkeilyvarusteiden hankintaan ja löydä sinulle sopivat varusteet.

Muista tutustua retkeilyvarusteisiin huolellisesti etukäteen ja harjoitella niiden käyttöä turvallisessa ympäristössä riittävän monta kertaa ennen retkeä, jotta tiedät varmasti miten ne toimivat. Harjoittelemalla varusteiden käyttöä etukäteen voit varmistua että osaat ihan oikeasti käyttää niitä turvallisesti tositoimissa. Retkeily kansallispuistossa vaatii monenlaisia tietoja ja taitoja.

Retkeily kansallispuistossa tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja todella upean ja ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Suomen upea luonto parhaimmillaan. Suomesta löytyy nykyisin jopa 41 kansallispuistoa, joten nähtävää ja koettavaa riittää aktiivisellekin retkeilijälle. Muista aina luonnossa liikkuessasi kunnioittaa luontoa ja sen voimia. Noudata retkeilyyn liittyviä hyviä tapoja ja sääntöjä. Älä roskaa, vaan jätä luonto parempaa tilaan kuin mitä se oli ennen sinua, jotta voimme yhdessä säilyttää puhtaan luonnon myös tuleville sukupolville. Ole kohtelias muita luonnossaliikkujia kohtaan. Nautinnollista retkeä!