Kuvituskuva, kuva: iStock.com / Robert Jordan Neil Sanchez

Kohta on taas yöttömän yön ja keskikesän juhlan aika, eli juhannus! Joko sinulla tai teidän perheellä tai kaveriporukalla on juhannussuunnitelmat valmiina?

Juhannus on perinteinen keskikesän ja yöttömän yön juhla, johon liittyy monenlaisia perinteitä. Tässä on pari yksinkertaista vinkkiä juhannuksen viettoon ja vastaus siihen milloin juhannusta vietetään vuonna 2023.

Juhannus vuonna 2023

Tänä vuonna 2023 juhannusta vietetään viikolla 25. Juhannuksen ajan aloittaa juhannusaatto, jota vietetään perjantaina 23.6.2023. Varsinainen juhannuspäivä on lauantaina 24.6.2023.

Juhannusaatto ei pitkistä perinteistään huolimatta ole varsinainen pyhäpäivä.

Monilla aloilla ja työpaikoilla on erikseen sovittu juhannusaaton, eli juhannusviikon perjantain vapaista ja korvauksista. Juhannusaattoa seuraava lauantai, eli juhannuspäivä on puolestaan pyhäpäivä.

Juhannuksen perinteet

Monen suomalaisen juhannuksen viettoon ja juhannusperinteisiin kuuluu esimerkiksi mökkeily, juhannussauna, hyvä ruoka ja juoma ystävien tai perheen kanssa, juhannuksen ajan liputus ja juhannuskokon polttaminen.

Muista hyvä ruoka ja juoma! Juhannuksen ajan kauppareissu kannattaa tehdä ajoissa jos vain mahdollista. Näin vältyt pitkästyttävältä jonottamiselta kassalle muiden makkarapaketin hakijoiden kanssa.

Malttia matkaan. Juhannusruuhka on jo käsite. Nauti vapaasta, ota rennosti ja matkusta kiireettä. Perille pääsy ja hyvä fiilis on tärkeämpää kuin se saatko saunan lämpimäksi 10 minuuttia aikaisemmin kaahaamalla matkaseurasi kanssa ja raivoamalla ratissa muille tuhansille kuljettajille, joilla on myös samat aikeet päästä lämmittämään saunaa mökille.

Juhannusliputus 2023

Juhannus on virallinen liputuspäivä. Juhannuksen ajan liputus on poikkeuksellinen siinä mielessä, että lippu saa olla salossa yön yli.

Juhannuksena lippu nostetaan salkoon jo juhannusaattona klo 18 ja lasketaan vasta seuraavana päivänä, eli juhannuspäivänä klo 21.

Juhannuskokko 2023

Juhannuskokko kuuluu monen juhannuksen viettäjän perinteisiin. Omalla tai suvun mökillä tai maalla saattaa joillakin olla pitkät perinteet oman juhannuskokon polttamisesta.

Paikallisella kyläyhdistyksellä tai muulla vastaavalla yhteisöllä saattaa myös olla pitkät perinteet rakentaa ja polttaa juhannuskokko.

Koska juhannuskokkoa poltetaan? Juhannuskokko poltetaan vakiintuneen tavan mukaisesti juhannusyönä, eli juhannusaaton ja -päivän välisenä yönä.

Muista, että avotulta (esim. kokkoa) ei saa sytyttää metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana ja että tuli on aina sytyttyäjän vastuulla. Tarkista ajantasaiset varoitukset aina ensin.

Hyvää ja turvallista juhannusta 2023!

Lue lisää juhannuksen vietosta ja kokon polttamisesta