Kuvituskuva, kuva: iStock.com / AliquisNJ

Aina ei ole mahdollista lähteä pitkälle lomamatkalle ulkomaille tai kotimaassa. Joskus ei tee mieli tai ei voi käyttää rahaa ihan hirvittävän paljoa matkailuun, mutta silti mieli tekee matkustaa, nähdä ja kokea jotain uutta. Lähimatkailu on päivän sana ja se on oiva ja ekologinen ratkaisu akuuttiin matkakuumeeseen.

Matkailu avartaa myös lähellä. Matkusta lähelle ja tutustu lähiympäristöösi turistin silmin. Mieti, mitä turisti tekisi. Näe ja koe kotikaupunkisi uudella tavalla turistin silmin.

Kiinnostava lähimatkailu lähtee liikkeelle hyvästä ideasta – Tee jotain arjesta poikkeavaa

Lähimatkailu on antoisaa ja mukavaa, kun teette jotain normaalista arjesta poikkeavaa. Käyttekö harvoin yhdessä uimassa? Suunnatkaa siinä tapauksessa paikalliseen uimahalliin. Entä käyttekö aivan liian harvoin yhdessä ulkoilemassa? Etsikää lähellä oleva luontopolku ja lähtekää päivän mittaiselle retkelle. Käyttekö harvoin tiirailemassa lintuja? Etsikää lähellänne oleva lintutorni ja suunnatkaa katsomaan vaikka lintujen kevätmuuttoa. Reippaan ulkoilupäivän kruunaa makkaratulet ja nokipannukahvit läheisellä laavulla tai nuotiopaikalla.

Ympäri vuoden hyviä kohteita lähimatkailuun ovat muun muassa paikallinen uimahalli tai kylpylä, jos sellainen ylipäätään löytyy riittävän läheltä. Lapsille sisällä olevat aktiviteettipuistot ovat kestosuosikkeja. Kesällä puolestaan hyviä lähimatkailukohteita ovat muiden muassa uimarannat, luontopolut, huvipuistot, vesipuistot tai vaikka minigolfradat. Talvella voi suunnata hieman tavallista kauemmas uusille hiihtoladuille tai vaikka sellaisella naapuripitäjän luistelukentälle, jossa ette ole aiemmin käyneet.

Lähimatkailu antaa hyvän mahdollisuuden kokeilla jotain uutta, kuten vaikka ratsastusta, tanssia tai seinäkiipeilyä. Mieti, mitä tekisitte turisteina vieraalla paikkakunnalla ja tehkää sitä samaa lähellä.

Valitkaa lähimatkalle sopiva kulkuneuvo

Kun olette keksineet mielenkiintoisia matkakohteita lähimatkalle, miettikää miten niihin paikkoihin pääsee. Jos teillä on oma auto käytettävissä, sillä pääsette helposti ja sujuvasti kulkemaan paikasta toiseen.

Jos teillä ei ole omaa autoa ja lähimatkan kohteet ovat etäällä toisistaan tai julkisten saavuttamattomissa, pohtikaa olisiko jostain mahdollista vuokrata auto tai lainata esimerkiksi tutun autoa päiväksi.

Lähimatkailu voi onnistua helposti ja edullisesti myös julkisilla kulkuneuvoilla. Katso aikataulut ja reitit etukäteen ja suunnittele lähimatka julkisten aikataulujen mukaan. Jos matkakohteet ovat riittävän lähellä, lähtekää matkaan polkupyörällä tai jopa kävellen.

Lähimatkailu sujuvoituu, kun katsoo ensin karttaa

Avaa karttaohjelma kuten Google Maps. Etsi oma sijaintisi. Zoomaa karttaa niin, että näet juuri ja juuri näkymässä kauimmaisen pisteen, jossa voisitte päivän aikana käydä.

Zoomaa hieman lähemmäs ja ala pyörimään karttanäkymässä eri puolilla lähiympäristöäsi. Löydätkö jotain uusia paikkoja, joissa ette ole ennen käyneet ja joissa olisi mielenkiintoista käydä?

Muistomerkit, kotiseutumuseot ja kotieläintilat ovat loistavia paikkoja tutustua lähiympäristöön. Katsokaa omaa paikkuntaanne turistien silmin. Tutustukaa paikallisen matkailuinfon tietovarantoon ja katsokaa teidän lähellä olevia tapahtumia. Mitä turistit tekisivät juuri teidän kaupungissanne tai naapurikunnissa?

Päättäkää ajankohta, suunnitelkaa reitti ja lähtekää matkaan

Lähimatkailu voi olla suoraviivaista ja helppoa. Kun tiedätte mielenkiintoiset kohteet, joissa haluatte käydä ja kulkuneuvon, jolla voitte matkustaa, niin käyttäkää hetki aikaa matkareitin ja alustavan aikataulun suunnittelemiseen. Miettikää etukäteen missä käytte päivän aikana syömässä vai syöttekö jossakin omia eväitä. Miettikää osuuko reitin varrelle jäätelökioskeja tai houkuttelevia paikallisia huoltoasemia tai kahviloita, joissa olisi kiva pysähtyä. Tehkää jotain normaalista arjesta poikkeavaa.

Heittäkää turistimoodi päälle ja lähtekää matkaan lähelle. Lähimatkailu on avartavaa ja antoisaa, kun siihen asennoituu oikein. Muistakaa, että lähellä on paljon mielenkiintoisia kohteita, jotka odottavat löytäjäänsä.