Yyteri, kuva: iStock.com / AliquisNJ

Kesähelteet ja Suomen suurimmat hiekkarannat

Suomesta löytyy useita isoja ja todella suosittuja hiekkarantoja. Tämä voi joskus jopa yllättää asiaan perehtymättömän. Suomen parhaat uimarannat ovat loistavia paikkoja nauttia kesästä, helteistä ja auringon lämmöstä.

Etelä-Europan tai kaukomaiden lomakohteiden hiekkarannoille kotimaiset hiekkarannat eivät välttämättä vedä vertoja. Suolaa on vähemmän ja lämpötilakin saattaa olla alhaisempi. Suomesta löytyy kuitenkin pitkiä hiekkarantoja, joista löyty varmasti tarpeeksi hiekan muodostomaa rantaviivaa tottuneellekin auringonpalvojalle.

Suurimpia ja suosituimpia hiekkarantoja Suomessa ovat muun muassa Yyteri Porissa, Kalajoen hiekkasärkät Kalajoella, Nallikari Oulussa ja Hietaniemen uimaranta Helsingissä. Muitakin isoja ja suosittuja hiekkarantoja löytyy niin meren kuin järvienkin rannoilta.

Suosituimmat uimarannat kartalla

Yyteri, Pori

Nallikari, Oulu

Kalajoen hiekkasärkät, Kalajoki

Hietaniemen uimaranta, Helsinki

Yyteri, Pori

Yyterin hiekkaranta sijaitsee Porissa, Satakunnassa. Matkaa Porin keskustasta Yyteriin tulee noin 22 km. Yyterin hiekkaranta on kuusi kilometriä pitkä ja se on yksi Suomen ja koko Pohjoismaiden pisimpiä hiekkarantoja.

Yyterin hiekkarantojen lähellä sijaitsee Yyterin kylpylähotelli ja golfkenttä Yyteri golf palveluineen. Lue lisää monipuolisista mahdollisuuksista VisitYyterin sivuilta.

Nallikari, Oulu

Nallikari on Oulussa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva virkistys- ja matkailualue ja uimaranta. Nallikari sijaitsee Hietasaaressa noin 4–5 km päässä Oulun keskustasta. Kevyen liikeenteen väyliä pitkin matkaa kertyy vain noin 3 km.

Nallikarin alueelta löytyy muun muassa Nallikarin Lomakylä ja entinen kylpylähotelli Eden. Nallikarin läheltä löytyy myös muun muassa palloiluhalli Nallisport ja ravintola Nallikari. Nallikari on loistava paikka viettää rantaa lomaa ”pohjoisessa”.

Kalajoen hiekkasärkät, Kalajoki

Kalajoen hiekkasärkät on pitkä hiekkaranta, luontokohde ja monipuolinen matkailukeskus Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla. Alue on noin 3,5 km pitkä ja se muodostuu hiekkasärkistä ja hiekkarannoista.

Kalajoen matkailukeskus on todella monipuolinen kokonaisuus ja sieltä löytyy lähes kaikki mitä hyvään rantalomaan Suomessa tarvitaan. Alueelta löytyy muun muassa vesi- ja puuhapuisto Jukupark, leirintäalue, golfkenttä ja kylpylä Kalajoki Resort ja Spa Hotel Sani.

Hietaniemen uimaranta, Helsinki

Hietaniemen uimaranta, eli Hietaranta tai ”Hietsu” on yleinen uimaranta Helsingissä Etu-Töölössä. Hietsu on yksi Helsingin suosituimmista uimarannoista, joka täytyy nopeasti auringon lämmittäessä kehoa ja mieltä.

Hietaniemen uimarannalta löytyy hiekan lisäksi muun muassa erilaisia kuntoiluvälineitä, beach volley kenttiä, wc, suihku ja pukuhuone. Alueelta löytyy oma leikkipaikka lapsille ja kahvila. Lue lisää Hietaniemen uimarannasta.

Vietä rentouttava rantaloma Suomessa

Haluatko nauttia rantalomailusta, auringonpaisteesta ja hiekasta varpaanväleissä, mutta ulkomaille lähtö ei nyt tule kysymykseen? Miten olisi rantaloman viettäminen kotimaassa? Myös Suomessa voi kesällä kelien suosiessa toeuttaa rentouttavan ja rauhoittavan rantaloman yhdistettynä Suomalaisella eksoottisuudella.

Varaa esimerkiksi mökki ison hiekkarannan tuntumasta. Suomessa matkaan voi usein lähteä kohtuullisen helposti päivän parin varoitusajalla, jos vain sopiva majoitus löytyy. Suosituimpina aikoina, varsinkin heinäkuun kesälomajaksolla, monet suositut paikat ovat jo hyvissä ajoin lähes täyteen varattuja. Jos haluat varmistaa itsellesi ja seureellesi hyvän majoituksen, niin sen kanssa kannattaa toimia nopeasti. Parhaat paikat menevät nopeasti.

Entä se Suomalainen eksotiikka; mitä se on? Tee niin kuin tekisit etelän lomakohteissa. Suuntaa aamupäivällä pitkälle hiekkarannalle aurinkoa palvomaan. Suomessa valitetaan usein kuinka kesällä on liian kuuma ja kaikki tuulettimet on loppuunmyyty kun on kaksi päivää hellettä. Voit ihan oikeasti jättää sen pilkkihaalarin kotiin ja nauttia lämmöstä myös kotimaassa.

Hae lounasta lähimmästä rantakahvilasta, kysy onko heillä maukasta lohisoppaa. Hae jälkiruuaksi lähimmästä jätsikojusta pari palloa jäätelöä. Jos olet yhtään hitaampi jäätelönsyöjä, niin ne jätskipallot kyllä sulavat ja sotkevat kätesi jäätelöön. Tämä tapahtuu kyllä vaikka lämpöä ei olisikaan yli 35-astetta. Käy iltapäivällä tekemässä maastopyörälenkki lähimaastoon, tai vuokraa purjelauta ja kokeile sitä merellä. Kyllä, luit oikein! Purjelautailuakin voi harrastaa Suomessa. Vuokraa kajakki ja tee melontaretki lähisaareen, tai suuntaa museokierrokselle alueen kulttuurihistoriallisisiin paikkoihin. Et kuitenkaan ole vielä käynyt kaikkissa niistä ja opit varmasti jotain uutta alueen kulttuurista ja historiasta.

Tee niitä samoja asioita mitä ulkomaillakin tekisit. Lähde illaksi takaisin *vuokraamallesi mökille lämmittämään saunaa ja nauti kuumista löylyistä. Saunan jälkeen voitkin jatkaa rentoutumista terassilla parin huurteisen kanssa grillin lämmittäessä suosikki grilliruokaasi. Se eksotiikka tulee tietenkin niistä runsaslukuisista hyttysistä, jotka piinaavat jossain vaiheessa kesää. Niitäkin vastaan voit varautua. Loppu onkin vain kiinni omasta asenteestasi.

Varaa ajoissa edullinen mökkimajoitus lomamatkasi varrelta